یکی از مهمترین اهداف علوم اجتماعی شناخت موضوعات مربوط به خانواده و جامعه ، اعم از ارتباطات، مسائل، نیازها، مطالبات، احساسات و ادراکات و ترجیحات اجتماعی به منظور نیل به یک جامعه برابر، عادلانه و رو به توسعه و پیشرفت است که در آن همه اقشار و طبقات اجتماعی در کنار هم زندگی خوب و مسالمت آمیز داشته باشند. از این پنداشت میتوان درک کرد که حوزه رفاه اجتماعی، دارای چه اهداف و چه کارکردهای می باشد. رفاه اجتماعی به صورت اخص در چارچوب مطالعات علوم اجتماعی قرار دارد و با تعبیه و تدوین سیاستهای اجتماعی بهنگام، گروههای هدف را شناسایی و درصدد رفع نیازهای اولیه (رفاه عینی/ مانند معیشت، مسکن و…) و ثانویه (رفاه ذهنی/ مانند، امید، نشاط و رضایت اجتماعی) آنها است. از اینرو، میتوان گفت که هدف اصلی رفاه اجتماعی ارائه خدمات اجتماعی به گروههای مختلف به منظور نیل به یک وضعیت ایمن است که در لوای آن با کنار زدن مخاطرات و عدم قطعیتهای مادی و معنوی به یک امنیت هستیشناختی (آرامش و آسایش) برسند.
با توجه به هدف فوق، انجمن علمی رفاه اجتماعی ایران در سال 1389 شکل گرفت که مرکز فعالیت آن در تهران و دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبائی میباشد. این انجمن «غیرانتفاعی» و متشکل از مجمع عمومی، هیئت مدیره، بازرس، گروههای علمی- تخصصی و واحدهای اجرایی است که از میان اشخاص حقیقی و حقوقی عضو فعال (عضویت پیوسته، عضویت وابسته، عضویت دانشجویی، عضویت افتخاری و عضویت سازمانی) میپذیرد.
ارکان انجمن رفاه اجتماعی ایران، عبارتند از: مجمع عمومی، هیئت مدیره و بازرس. شایان ذکر است که اعضای هیئت مدیره و بازرس (با توجه به آخرین تصمیمات) ، هر سه سال یک بار توسط مجمع عمومی انتخاب میشوند. هیئت مدیره متشکل از 5 نفر عضو اصلی و دو عضو علیالبدل میباشد. رئیس و خزانهدار نیز توسط اعضای هیئت مدیره انتخاب میشود.
انجمن مذکور، اهداف متنوع و چندوجهی دارد که این امر ماهیتی پویا به آن بخشیده است. ارائه رهنمودها به مسئولین در حوزه رفاه اجتماعی (مانند مسایل مربوط به معیشت، بهداشت و سلامت، آموزش، اشتغال، مسکن، اوقات فراغت و..) و کمک به تولید دانش مرتبط با حوزه رفاه اجماعی، تعاملات بسترمند بین انجمن و سایر نهادهای آکادمیک و اجرایی، روابط با محافل علمی مرتبط با رفاه اجتماعی و ارتقای جایگاه زیرمجموعههای مرتبط با رفاه و سیاست اجتماعی، از اهداف این انجمن علمی رفاه اجتماعی ایران میباشند.
البته اهداف پویا ماهیتی منعطف و رو به تعالی به انجمن علمی رفاه اجتماعی ایران داده است. گروههای علمی – تخصصی در حوزههای مختلف از جمله مسکن، آموزش، سلامت و غیره، در کنار گروههای هدف خاص نظیر سالمندان، کودکان، معلولان، زنان، مهاجران و جوانان، میدان عمل و کارگزاری این انجمن را ارتقاء بخشیده است. لذا، انجمن علمی رفاه اجتماعی ایران در راستای تحقق اهداف و وعدههای خویش، مقدمات گروههای علمی را شکل داده است که این گروهها مشتکل از حداقل 5 عضو هستند. هر گروه نیز دارای یک شورای عمومی گروه، شورای مدیرت گروه، مدیر گروه و در نهایت دبیر گروه است که هر کدام کارویژههای خاص خود دارند.